bijengifactie

Bijensterfte wordt voornamelijk veroorzaakt door bepaalde soorten pesticiden, de neonicotinoiden.
Die worden behalve in de landbouw ook in particuliere tuinen gebruikt.
In tuincentra heeft u als comsument de keus, maar weet u waar u op moet letten? De meeste mensen weten dat niet. Daarom vinden wij dat de winkelier de taak heeft u voldoende alternatieven aan te bieden voor de extreem schadelijke middelen die er in de schappen staan, maar ook om u te informeren over de gevaren.
Informatie ontbreekt tot nu toe bij alle winkels. Wel zijn er grote verschillen tussen de hoeveelheid extreem schadelijke middelen en de alternatieven. Milieudefensie, IVN en Transitielab zijn eens gaan tellen bij de grote tuincentra en bouwmarkten. Op basis van de resultaten hebben we de winkels een rapportcijfer gegeven. De cijfers worden op 1 februari bekend gemaakt. Ook krijgen de winkels een certificaat met dat cijfer erop, om op hun deur te plakken.
Volgend jaar gaan we weer tellen en kijken we of er verbetering is.
Een nieuw project voor volgend jaar is om een informatiekaart te maken die winkeliers in hun winkel op kunnen hangen, om u van betere informatie te voorzien. Ook wordt de telling komend jaar landelijk uitgevoerd. Meehelpen? Mail ons op info[at]bijenoffensief[punt]nl!
Wilt u weten waar u op moet letten bij het kopen van bestrijdingsmiddelen? Aan de zijkant van elke verpakking staat een kopje met 'werkzame bestanddelen'. Daar staat dan vaak een stof vermeld. Als er iets staat als "natuurlijke bestanddelen" kunt u het middel gerust kopen. Staat er iets anders, dan is het giftig. De middelen die u beslist niet zou moeten kopen bevatten de volgende werkzame stoffen:
-imidacloprid
-thiacloprid
-clothianidine
-thiamethoxam
-acetamiprid
-deltamethrin
De bovenste twee zijn het ergst, ze zijn wel 7000 keer giftiger dan DDT.


nl