bijenhotel

Handleiding bijenhotel

Solitaire bijen, 'wilde' bijen, zijn er in soorten en maten, in Nederland ongeveer 300. Elke soort stelt weer andere eisen aan nestruimte. De een wil een gat in de muur, de ander een holletje in een stuk hout, weer anderen graven in het zand of kruipen in stro stengels.
Allemaal zoeken ze een veilig plekje om hun eitjes te leggen, waar de eitjes tot het volgende jaar kunnen uitgroeien tot de volgende generatie wilde bijen.
Zo'n plekje is met heel eenvoudige middelen te maken.
Hieronder vind je vier mogelijke versies:

Neem een blok hout of gasbeton van minimaal 10 cm diep. Boor hierin verschillende gaten van tussen de 4 en de 9 mm, 50-150 mm diep, als je blok zo groot is. De achterkant moet dicht blijven.
Stof eruit blazen, buiten op een zonnige plek leggen, maar niet in de volle zon. Wachten.

Zaag wat bamboestokken in stukken, meteen achter de 'knopen'. Zo krijg je buisjes van een mooie lengte, die aan de achterkant dicht zijn. Neem bamboe van verschillende diameters. Maak een bos van de buisjes en bind ze stevig bijeen, met ijzerdraad of tie-raps. Denk eraan dat het bijenhotel het hele jaar buiten hangt, dus het bindmateriaal mag niet verroesten of verrotten.

Knip een rieten schuttingmat af, rol het afgeknipte stuk op en bind het stevig vast (pas op dat je de stengels niet teveel plet). Lijkt een beetje op het bamboe, en is weer geschikt voor kleinere bijtjes.

Laat een plekje in je tuin met rust. Geen compost, niet schoffelen, rustig aan met onkruid weghalen; gewoon met rust laten. Zaai er wat bijenmengsel op en klaar. Bijen vinden er het hele seizoen voedsel en omdat je het met rust laat, geef je ook zandbijtjes en hommels de kans om hun nest te maken.
nl